8-10 bitar
Botten:
150 gram Digestivekex
ca 80 gram pepparkakor
100 gram smält smör
Fyllning:
2 1/2 gelatinblad
400 gram naturell färskost av philadelphiatyp
250 gram kesella, 10%
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl florsocker
2 1/2 dl vispgrädde varav
1/2 dl till geatinbladen
1 dl lingonsylt (gärna rårörd)
Lingontäcke:
2 gelatinblad
2 dl lingon
1 dl vatten
3/4 dl socker
Garnering:
lingon
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.
2. Kör kex och kakor i en mixer, tillsätt smör under arbetets gång. Häll massan i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Packa med en sked och låt stelna i kyl.
3. Rör färskosten smidig med kesella, vaniljsocker, och florsocker. Vispa 2 dl grädde fluffig. Koka upp 1/2 dl grädde och dra från värmen, ta upp gelatinbladen och smält i grädden. Rör och låt svalna något.
4. Blanda ner den inte alltför kalla ostmassan lite i taget i gelatinlösningen, sedan den vispade grädden och sist sylten.
5. Häll allt i formen, jämna till och låt stelna i kyl ca 3 tim.
6. Lingontäcke: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp lingon, vatten och socker. sjud ihop 6-8 min, sila från bären och rör ner gelatinbladen. Låt svalna till simmig konsistens. Häll allt över botten, strö över lingon. Ställ kallt att stelna.
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar