lördag 2 oktober 2010

Dillkött

Ingredienser

1½ kg benfritt kalv- eller lammkött. t.ex. bringa eller grytbitar (jag använder mig av kalv)
1½-2 liter vatten
½ msk salt
10 st vitpepparkorn
1 st liten purjolök
1 st morot
3 st dillstjälkar
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2-3 msk lag (se detta recept nedanför)
½ dl finhackad dill

Lag:
½ dl socker
1 dl ättiksprit
1 dl vatten
Koka ihop socker, ättiksprit och vatten.

Gör så här:


1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Lägg i en kastrull md lättsaltat vatten. Koka upp.
2. Häll av och spola av köttet under kallt rinnande vatten. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten precis så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av väl.
3. Tillsätt salt, vitpeppar, purjolök, morot (skuren i bitar) och dillstjälkar. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme.
4. Lägg över köttbitarna, utan purjokök, morot och dillstjälkar, i en serveringsgryta och håll varmt. Spara buljongen.
5. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd, under omrörning, med 4-5 dl av kokbuljongen. Koka ihop ett par minuter.
6. Tillsätt grädden och låt småkoka. Smaksätt såsen med ättikslagen så att den får en riktigt god sötsur smak. Tillsätt dillen och häll såsen över köttet. Servera med tomat- och bönsallad och kokt eller pressad potatis.

Jag gör dubbel sats av såsen.
Detta var fredagens middag och är underbart god. Smaskens.
Betyget blir 5 champangeflaskor av 5.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar