söndag 3 oktober 2010

Burgundisk köttgryta

En riktigt mustig gryta som vinner på att göras i god tid, gärna dagen innan den ska avnjutas. Sedan är det bara att värma upp den till uppesittarkvällen eller till söndagsmiddagen och till bjudning. En blandad sallad räcker gott som tillbehör om grytan serveras som kvällsrätt.
Den är mina barns favorit och i fredags efter jag gjort dillköttet så gjorde jag den här. Mina kids älskar grytor och Billy har redan tingat att jag ska göra grytor till nästa helg.

Det här behövs för ca 4 port:


700-800g benfritt nötkött t ex högrev, innanlår, fransyskan
150 g rimmat fläsk (bacon)
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpurè
2 dl rött vin
3 dl köttbuljong ( vatten+tärning)
8-10 schalottenlökar
200 g färska champinjoner
1 msk pressad citronsaft
hackad persilja

Gör så här:


1. Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Bryn dem i lite matfett i omgångar. Lägg över dem i en stekgryta efter hand.
2. Strö över mjöl, salt, peppar och timjan. Rör om väl. Späd med vin och buljong under omrörning. Tillsätt tomatpurè, pressad vitlök och lagerblad. Låt grytan sjuda under lock ca 75 minuter eller tills köttet är mört.
3. Förväll schalottenlökarna och skala dem. Dela champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket.
4. Stek svampen i lite matfett. Ringla över citronsaften och stek tills svampen har fin färg. Stek lök och fläsk var för sig tills de har fin färg. Lägg ner allt i grytan och låt den koka ytterligare ca 15-20 minuter. Smaka av och strö över hackad persilja. Bjud kokt potatis, ris eller pasta till.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar