tisdag 24 november 2009

Min älskade Pappa..

Här sitter Alexsandra och min älskade pappa på hans födelsedag!!
Igår åkte jag till sjukhuset för att hämta min pappas bil eftersom pappa skulle åka ambulans till Huddinge sjukhus och göra en ERCP undersökning. Han åkte iväg, jag åkte hem.. Runt 17 tiden ringer pappa och ville jag skulle hämta honom.

Pappa berättar då att ERCP undersökningen inte gick bra alls, det var ingen gallsten utan nu misstänkte de någon form av cancer. Idag/morse kom beskedet om att Pappa min har fått bukspottkörtelcancer.. Bukspottkörtelcancer, vad är det!! Har alltid vägrat läsa om cancer eftersom jag är livrädd för cancer, är så sjukt rädd för att veta fakta om sjukdomen. Det räcker gott med att veta att ordet cancer är lika med farligt o ibland död.
Iallafall gick jag in och läste om just bukspottkörtelcancer och även bröstcancer.

Pappa, pappa jag älskar dig så in i helvetes jävla mycket.. Min PAPPA!!!!


Symtomen på cancer i bukspottkörteln är i många fall ganska diffusa och kommer ofta i ett sent skede av sjukdomen. Gulsot (ikterus) är ett vanligt symtom. Den beror på att cancern växer i körtelns högra del där stora gallgången passerar. Cancern täpper igen gallgången. När gallan på så sätt hindras från att rinna ut i tolvfingertarmen anhopas gallfärgämnet bilirubin i blodet och tas upp av kroppens vävnader. Resultatet blir att ögonvitor och hud färgas gula. Smärta i buken är ett annat symtom. Många patienter säger att den sitter långt inne i magen och strålar ofta ut i ryggen. Det brukar vara en molande värk som inte påverkas av rörelser eller matintag och inte varierar med tiden på dygnet. En del patienter känner den snarare som en ständig trötthet i ryggen som förvärras när de ligger.
Aptitlöshet och viktminskning är andra vanliga symtom på cancer i bukspottkörteln. Dessa symtom brukar uppträda först i ett sent stadium av sjukdomen. Aptitlösheten och viktnedgången leder till energibrist som i sin tur kan ge trötthet, retlighet och nedstämdhet.

Prognos
Den enda metod som i dag kan bota cancer i bukspottkörteln är operation. Men tyvärr upptäcks de flesta fall av cancer i bukspottkörteln i så sent skede att patienten inte kan opereras. En förutsättning för operation är att cancern inte har spridit sig utanför bukspottkörteln. Cytostatika och strålning kan inte bota, däremot kan cytostatikabehandling efter operation minska risken något för återfall.

Så vad jag förstår är detta inte alls bra, detta är alltså sent upptäckt!!

Jag älskar dig Pappa

Inte nog med detta så samma dag som jag åkte in akut för operation var jag skickad till provtagningen för att ta en hel del prover om bröstcancer o hormonprover. Men jag missade detta pga att jag hamnade på operationsbordet. Detta var för att jag har ont i vänster bröst, men i det högra som jag inte hade ont i har jag någon knöl och när man trycker på bröstet så kommer det som bröstmjölk. Idag kom det brev från mammografi i STHLM (drottninggatan) den 9 dec. Måste i morgon lämna in de andra proverna på provmottagningen. Så väntar jag på analysen från cystan :(
Suck!!




4 kommentarer:

  1. men fy vad hemskt livet kan vara ibland... jag tänker på dig gumman kramisar maria i lina

    SvaraRadera
  2. Nu ska vi se om jag lyckas skicka iväg detta, det förra misslyckades. Såå fint du skriver om din pappa, jag vet att han älskar dig också, väldigt mycket..Hoppas på allt gott för er båda...Styrke-kramar från faster.

    SvaraRadera
  3. Tack Maria för all omtanke <3

    Faster: Tusen tack faster :)Julen känns inte som den brukar i år :(
    Vad händer, vad ter sig här under december månad med pappa? Urch, tusen frågor..
    Och du faster, du är världens omtänksammaste <3 Tusen kramar till er..
    Tack än en gång.

    SvaraRadera
  4. Finns här för dig, lilla hjärtat!!
    Kramar faster

    SvaraRadera