Vad gjorde jag för fel som blev så geggit rätt och något förrädiskt gott??
Ett vanligt recept ser ju ut så här typ: smält smör och häll i mjöl o låt svalna till 37°C, häll de över bunken med den nedsmulade jästen och rör ihop till jästen löst upp sig, sedan i med de övriga ingredienserna som då är givetvis 2 påsar saffran, socker, salt, kesella, mjöl (dock ej för mycket så de blir torra), russinen oxå förstås..
Men nu gjorde jag så här helt enkelt, ett tips jag hitta och pröva det helt enkelt.
Varför inte, va kan hända??
Först och främst la jag fram alla kylvaror kl 06.00 på morgonen. Så som smör, mjölk, ägg, jäst och kesella, lät de stå framme till ca kl 15.00 då jag började dega.
Vad gjorde jag som va så speciellt då? Jo nr1 så la jag russinen i blöt några timmar innan baket (russin är torkad vindruva o drar till sig vätska) Jag tog moteln hällde i 14 paket saffran (snålar aldrig på saffran, ska de smaka lussekatt så ska de ha saffransmak oxå), ca 3-4msk conjac och 3 msk strösocker och gegga ihop i moteln..
Ställde åt sidan och smula ned 4 pak jäst, och här kommer nästa tips. Jag smälte inte smöret utan hade de rumstempererat och använde mig utav mer smör än vad som står i recepten och i med det i bunken. Sedan 2 liter gammeldags rumstempererat mjölk i bunken. Jag smälte inte smöret i någon kastrull helt enkelt. Utan i med det direkt i bunken. Sedan, kesella, salt, 4 st rumstempruerade ägg, och 2 dl extra strösocker, och i med saffransgeggan. Därefter mjöl, och mäter aldrig upp mjölet. Och eftersom saffran torkar ut så använder jag så pass lite mjöl att det är väldigt kletigt. Knåda ihop allt i en kletig deg o lät jäsa i 45 min.
Mer smör gör att de heller inte blir torra.
Peta ner de blöta russinen i lussekatten o låt de jäsa 30 min med en kökshandduk på.
(Inte ugnsheta utan varma)!!!
Tina upp i micro innan servering, de är så goda när de är varma och dessa smälter i munnen.
Gjorde även barnens favoriter.. Lussekatter med vit choklad i..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar